Alert: Your browser does not support full functionality of our app and you may experience certain errors. We recommend that you use Chrome, Firefox or Internet Explorer Edge instead.

Els contes d'en Richy

projecte de relats curts en català

  • 3
    Subscribers

5-En el futur

— Mira, avi, mira què he descobert… Hi ha lletres que es poden llegir i les entenc. I no és dins d’una pantalla. És una passada, aquí hi ha escrita la història d'un elefant que vol menjar pomes. No sabia pas que el text pogués estar d'aquesta manera.
— És de l'època del meu avi. Quan jo tenia la teva edat, l'avi em va regalar aquest llibre. El donava per perdut, on l'has trobat?
— Llibre?
— Sí, d'això se'n diu llibre.
— Oh! Però allò del book també se'n diu llibre.
— Sí, però abans també tenien un altre nom.
— Un altre nom?
— Sí. Al book li dèiem e-book, la «e» era d'electrònic. Fa uns deu anys, van eliminar la lletra «e» d'e-book perquè feia temps que tota la cultura ja era electrònica i digital. Havia deixat de ser física.
— Explica-me’n més coses.
— Els llibres de dins l'e-book es deien llibres digitals, perquè també existien llibres físics, però com que van parar de fabricar-ne, van decidir que els llibres digitals, ara es dirien llibres.
— Ah! Ja ho entenc, i de quin any estem parlant?
— Això va passar el 2070, reiet meu.
— Saps què, avi? M'agradaria que tornés la moda dels llibres físics.
— És impossible, les impressores, és a dir, les màquines que servien per imprimir el text ja no existeixen. I si n'hi ha alguna, deu estar feta malbé.
— Però si les impressores sí que existeixen! És allò amb què imprimim objectes, com la taula que vam imprimir l'altre dia.
— Ah, sí, és que abans dèiem impressores 3D a les actuals, però quan es va deixar de fabricar paper, es va decidir treure el «3D» del nom de la màquina, perquè ja no hi havia cap altre tipus d’impressora.
— El paper que utilitzem per eixugar-nos el cul, no era l'únic paper que existia?
— Correcte, «paper de vàter» es deia abans, aquest paper, però quan van deixar de fabricar-ne d’altres, li varen canviar el nom per «paper».
— Avi, per què van deixar de fabricar paper d'altres tipus?
— Quan el paper de vàter es va acabar i ja no es podien tallar més arbres perquè estaven reservats, ens van obligar a reciclar tots els llibres i tot el paper que trobéssim per poder-lo utilitzar com a paper de vàter. Els ciutadans vam ser els primers a entregar els nostres papers, després els va tocar a les empreses. Com que vam passar gairebé un mes sense paper de vàter, el govern va decidir que la cosa no podia continuar així, i que, per no arribar a aquests extrems, s’havia de plantar més arbres. Va ser aleshores quan les empreses que tenien molt estoc de paper, van haver de reciclar-lo, i van haver de plegar. Les empreses que en van sortir beneficiades van ser les de reciclatge de paper, les que feien paper de vàter, i la gran majoria de botigues, ja que eren les que venien el paper de vàter.
— Com eren les botigues?
— N'hi havia de físiques i de virtuals.
— Com tot?
— Abans quasi tot existia físicament. Ara ja no… Però aquest llibre que has trobat va quedar amagat. I és la prova del que dic, va existir! Abans hi havia coses físiques, fins i tot el meu avi va conèixer pel·lícules en format físic.
— Ala! Això és impossible! Si es mou, no com el text!
— No sé com ho feien, però ho van aconseguir. És cert.
— I els museus, i els quadres també eren reals?
— Sí. Però també existien els museus virtuals, però…
— Els museus virtuals van perdre el nom de virtuals quan van desaparèixer els museus físics?
— Correcte, veig que aprens de pressa! I ara, a dormir.
— Avi…
— Digues.
— No tinc son… És que ahir vaig descobrir una altra cosa…
— Quina?
— Em vaig descuidar de posar les ulleres per somiar.
— Sí?
— I vaig tenir un somni sense portar-les. Com és això? També existeixen somnis reals?
— Oi tant! Però els que governen aquesta època volen fer veure que els somnis són creats per les ulleres de realitat virtual.
— Realitat virtual?
— Sí.
— Ah! També van eliminar el nom de virtual?
— Correcte, i ara ves a dormir abans que vingui la policia a través de la pantalla.
— Abans venien de veritat?
— A la meva època, no hi havia la norma d'anar a dormir a les deu, ha canviat molt de pressa, aquest món, en pocs anys… ara, per exemple, si vols una taula, te l’imprimeixes en 3D. Abans, o anaves a una botiga a comprar-la, o venien persones a portar-te-la. Eren altres temps…
— Gràcies, avi, per explicar-me tot això.
— I ara a dormir, que ja és tard.
— Sí, avi. Bona nit, avi.
— Bona nit. Descansa. Fins demà.

 
 Si t'ha agradat el relat, pots col·laborar en aquest projecte compartint el conte, o fent-te mecenes. 


 

Comments (0)

Write a comment

Log in with your account or sign up to add your comment.